Milli Mücadele yıllarında başlayan Türkiye–Sovyet Rusya dostluk ve işbirliği süreci Lozan Barış Antlaşması’ndan sonra da devam etmiş, 1925’te Paris’te imzalanan Türkiye–Sovyetler Birliği Dostluk ve Tarafsızlık Antlaşması ile II. Dünya Savaşı yıllarına kadar sürecek siyasî, ticarî ve kültürel alanlardaki işbirliği sürecinin temeli atılmıştır. Daha sonraki dönemde iki ülke arasında çok sayıda anlaşma, protokol ve mukavelename imzalanmış, kurulan dostane ilişkiler modern Türkiye’nin inşasında büyük rol oynamıştır. Sovyetler Birliği’nin çöküşü, uluslararası sistemi bir kez daha değiştirdiği gibi küresel ve bölgesel düzeyde kurulmuş olan ittifakların dağılmasına, değişimine ve yeni teşkilatların oluşumuna neden olurken Karadeniz, enerji kaynaklarının da etkisiyle bu yeni dönemin en önemli rekabet sahası haline gelmiştir. Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü’nün organizasyonu ile alanında yetkin akademisyenler tarafından hazırlanan bu kitapta, Türkiye–Rusya siyasi ilişkileri başta olmak üzere son bir asırda Karadeniz çevresinde meydana gelen uluslararası gelişmeler yeni bilgi, belge ve yaklaşımlarla ayrıntılı bir şekilde ele alınmaktadır. Milli Mücadele Dönemi Türk–Sovyet ilişkileri ve Moskova Antlaşması’nın imzalanması ile başlayan konular, Rusya’nın yakın çevre siyaseti, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ve Ukrayna krizi ile devam etmekte Suriye meselesi, uçak krizi, enerji antlaşmaları, S-400 krizi, silah ticareti ve güvenlik politikaları ile sona ermektedir
Ürün Adı: 100.Yılında Türkiye - Rusya İlişkileri ve Karadeniz Ürün Kodu: 9786053427131 Yazar: Kolektif Basım Yılı: 2022 Kapak Türü: Karton Kapak Sayfa Sayısı: 468 Kağıt Cinsi: 2. Hamur Çevirmen:
Bu web sitesinde çerez kullanımına izin vermektedir. Web sitesinde gezinmeye devam ederek, bu kullanımı kabul etmiş sayılırsınız. Çerez politikası ve Gizlilik Politikası hakkında detaylı bilgi almak için lütfen ilgili yerlere tıklayınız.