Kisiligimizi hangi ögeler belirliyor? Içinde bulundugumuz toplumsal yapilar mi? Bireysel öznelliklerimiz mi? Yoksa her iki unsurun ortak etkisi mi? Kapitalizm nasil bir insan tipine dayaniyor? Ve bu insan tipini yaratmak için bilim ve felsefeyi nasil seferber ediyor? Psikoloji, antropoloji, psikanaliz ve nörobiyolojinin bu sürece katkilari nelerdir? Bu sorular son elli yilin felsefe ve insan bilimleri tartismalarinin en çekici basliklarini olusturuyor.Bu sorulara belki de en ilginç yanitlar insan faktörünü kapitalizm baglaminda elestiren Marksist düsünürlerden geldi. Ve bu kitap da insan ve toplum sorunsalina çok önemli katkilarda bulunan bazi düsünürleri tanitiyor, onlarin ileri sürdükleri tezleri tartisiyor. E. Balibar ve Marksist felsefe, L. Althusser ve psikanaliz, L. Sève'in Marx'a dayandirdigi kisilik kurami ve P. Bourdieu'nün insanla toplumu, "habitus"le toplumsal "alan"i birlestirme çabalari düsünürlerin temel eserlerine dayanilarak irdeleniyor. Ayrica, Bati'da büyük tartismalar yaratmis eserler isiginda, son dönemin yükselen disiplini nörobiyolojinin insan sorununa tek basina yanit verip veremeyecegi sorgulaniyor. Insanin "öz"ü var mi, yok mu? Varsa bu "öz" nedir? Insan toplumun bir yan ürünü mü? Yoksa önemli bir parçasi mi? Ya da insan nöron baglantilari disinda bir gerçegi olmayan bir sinir yumagi mi? Gerçekten insan nedir? (Tanitim Bülteninden)Ince Kapak:
Ürün Adı: Marksizm,İnsan ve Toplum Ürün Kodu: 9789944122122 Yazar: Taner Timur Basım Yılı: 2015 Kapak Türü: Sayfa Sayısı: 256 Kağıt Cinsi: Çevirmen:
Bu web sitesinde çerez kullanımına izin vermektedir. Web sitesinde gezinmeye devam ederek, bu kullanımı kabul etmiş sayılırsınız. Çerez politikası ve Gizlilik Politikası hakkında detaylı bilgi almak için lütfen ilgili yerlere tıklayınız.